Tarani


    Spuneam... totul pleaca de la ganduri. De aici a si plecat totul. ma gandeam ce intelege un om daca aude cuvantul "taran".
   Limba este un organism viu, cuvintele isi schimba sensurile, apar neologisme, alte cuvinte ies din uz... aceasta se numeste dinamica limbii. din pacate, aceasta dinamica este "daunatoare" cuvantului de care vorbesc, "taran".
   Cand un om cat de cat obisnuit aude "taran", se gandeste imediat la Dumnezeu stie ce puslama sau, in cazul mai bun, la un om simplu de la tara. merita facut subtil acest "experiment" in timpul convorbirilor cu diferiti oameni.
  
    Suntem romani! uneori parca uitam lucrul acesta... si stiti de ce suntem romani? pentru ca am avut tarani! dar nu acesti "tarani" intelesi absolut gresit de cei mediocrii, ci niste tarani care au fost in stare sa ne spuna "Uitati, voi sunteti romani, noi murim lasandu-va tot ce este mai scump: credinta si patria! Stapaniti-le!"
                     


Azi, pe langa degradarea intelesului cuvantului "taran", avem de a face si cu o pierdere enorma de respect fata de strabunii care ne-au lasat drept mostenire totul, pamantul, mentalitatea, libertatea, limba si datinile. Traim haotic si daramam ce au zidit de veacuri acesti colosi depreciati astazi, taranii. Uitam datinile strabune, de la sarbatori pana la feluri de mancare traditionala, ignoram intelepciunea lor stransa din generatie in generatie si traim fara ideal, ne invartim fara rost pierzand treptat mostenirea primita de la ei.


Chipuri de strabun